9(79) spotkanie 17 listopada 2016 r.
Bretania - celtycka kraina Francji
Bretania, z korzeniami celtyckimi, która dawniej była odrębnym hrabstwem a później księstwem, w XVI w. przyłączona do Korony francuskiej, to wspaniały, tajemniczy i pełen legend region.Pani Danusia w cudowny sposób oprowadziła nas po małych miasteczkach, z architekturą nawiązującą do średniowiecza, wędrowaliśmy plażami gdzie w porze odpływu zbierane są malutkie ślimaki i inne dary morza. Przybliżyła nam tradycje kuchni bretańskiej, szczególnie wypieki słono-słodkie, na koniec spotkania degustowaliśmy te przysmaki przygotowane przez prelegentkę Danusię Bunij i piszącą te słowa Elżbietę Iwonę Bilską.
|
Kruche ciasteczka |
|
Ciasto maślane ze śliwkami i rodzynkami, ślimaki z ciasta francuskiego |
|
Dwa rodzaje ciasta słono-słodkiego |
Komentarze
Prześlij komentarz